Sega Dreamcast / Dc




Hårdvara och information
Företag:Sega
Konsol:Dreamcast
Release:1998 Nov
Generation:6 (1998-2004)
Sålda ex:10.6 miljoner
Bäst sålda spel:Sonic Adventure, 2.5 miljoner
Processor:206 Mhz
Grafik:100 Mhz
Minne:16 Mb, 8 Mb Grafik, 2 Mb ljud
Ljud:64 kanaler
Media:GD-Rom samt Cd
Online:Ja via inbyggt modem eller bredbandsadapter
Bakåtkompatibel:Nej

Reklam

Bakgrund

Fan Art

Dreamcastet startar om sig själv
Handkontrollen fungerar inte
2013-07-26 av Florian Wallin

Sega Dreamcast Reparation

Här tar vi upp några av dom vanligaste problemen med Dc (Sega Dreamcast) konsoler och hur du går tillväga för att laga dom själv. Kom ihåg att du alltid tar en viss risk när du väljer att själv försöka laga felet. Kolla menyn till höger för att välja problem som du vill åtgärda.

Dreamcastet startar om sig själv

Att ditt Dreamcast startar om sig med jämna mellanrum beror i regel på att du har smuts/oxidation på "strömkontakten".

För att fixa detta behövs följande:

- En stjärnmejsel
- En skruvmejsel


1. Till att börja med vänder du upp och ner på ditt Dreamcast samt plockar bort modemet (efter att du kollat så att det inte ligger någon skiva i samt inga kablar sitter fast i DC:n).

2. Nu skruvar du loss samtliga 4 skruvar som synes. När det är färdigt vänder du din Dreamcast på rätt håll igen och plockar bort "skalet".

3. När du lyft av skalet i din DC är det området till vänster om din GD rom som är själva Ström enheten. Det är här vi skall pilla lite nu. Du börjar med att "klicka" loss den gråa kabeln som är "white power clip" på bilden nedan.


4. När du gjort detta så finns det 2 skruvar på själva strömenheten, lossa de två skruvarna. Innan du börjar dra och slita för att få loss själva strömenheten (kortet som alla kretsar sitter på) måste du pilla loss 2 "clips" som gör att det fortfarande sitter fast efter att du skruvat loss skruvarna.

När clipsen är lossade kan du försiktigt lyfta på "kortet", du kanske får dra lite i sidled fram å tillbaka samtidigt då du försiktigt lyfter då den fortfarande kan sitta lite. Anledningen till att kortet fortfarande sitter fast är dom 6 "pinsen" (stålpinnar/prongs på bilden), du märker vilka.


5. När kortet är uttaget kan du se dessa 6 "pins" som sticker upp en bit, det är dessa som behöver en rengörning för att få stopp på det jobbiga resetproblemet. För att göra rent dessa använder du dig utav skruvmejseln. Det du skall göra är att skrapa på samtliga pins till dom blir "silvriga" / rena igen. Oftast är dessa väldigt smutsiga då man har reset problemet (se bilden "Clean these pongs"), dom kan till och med ha svarta linjer på sig. I alla fall skall du skrapa bort allt svart eller mörka områden.


6. Nu var det klart, nu sätter du tillbaka allting på samma sätt som du tog loss det! Var noga med att sätta fast den gråa kontakten det sista du gör innan du skruvar på "skalet".

Handkontrollen fungerar inte

Om du har provat någon av dina handkontroller i ett annat Dreamcast och dem fungerar där, så beror felet på ett trasigt relä i ditt DC. Detta är relativt lätt att byta så du behöver inte oroa dig.

Du behöver följande:

- En stjärnmejsel
- En 10 ohms Resistor/Relä
- En lödkolv
- Lödmetall
- Ett Dreamcast
- Något att klippa/beskära kablar med


1. Börja med att ta loss alla kablas från ditt Dreacmast samt ta ut eventuell skiva som sitter i.

2. När du gjort det vänder du upp och ner på ditt Dreamcast och tar bort modemet.

3. Skruva loss de 4 skruvarna som håller "skalet" på plats (markerade med blått på bilden).


4. Vänd på ditt Dreamcast igen så att det står "som det skall", ta sedan bort överdelen på "skalet". När det är gjort skall du skruva loss ytligare fyra skruvar, denna gång de som håller kontrollerkortet på plats. Dessa 4 skruvar är blåmarkerade på bilden. För er som inte ser är det där handkontrollerna kopplas in i DC:n.


5. Lossa nu kontakterna från fläkten samt från kontrollerkortet markerade med blått på bild.


6. Nu skall du vända på kontrollerkortet samt ta bort det gamla trasiga motståndet. Det gör du genom att på något av de två följande sätten ta bort/lossa på de 2 lödningar som håller fast motståndet (markerade med blått på bilden). Det finns två sätt att göra detta på:

* Använd lödkolven till att "mjuka upp" lödmetallen som håller fast motståndet, ta en i taget och var försiktig så du inte tar för mycket!

* Du kan använda ett verktyg som dom på engelska kallar "desoldering tool", med detta verktyg skall man tydligen kunna ta bort "lödmetallen" på ett lättare sätt.


7. Nu när motståndet är borta ersätter du det med ett nytt och löder fast det på samma sätt som det gamla satt.

8. Använd saxen/kablageavbitaren till att ta bort det överflödiga "metallkontakterna" som nu sticker utanför där du lött fast motståndet.

9. Skruva tillbaks allting på plats och glöm bara inte att sätta fast "kontakterna" till fläkten samt till kontrollerkortet där dom satt innan. Och sist men inte minst prova nu om det fungerar!