Nintendo Entertainment System / NesHårdvara och information
Företag:Nintendo
Konsol:Nintendo Entertainment System
Release:1983 Juli
Generation:3 (1981-1989)
Sålda ex:61,91 miljoner
Bäst sålda spel:Super Mario Bros, 40,23 miljoner
Processor:1.66 Mhz
Grafik:5.37 Mhz
Minne:2 kb + 2,28 kb video
Ljud:5 kanaligt
Media:Kasett / Cartridge
Online:Nej
Bakåtkompatibel:Nej

Reklam

Bakgrund

Spelet startar inte / Bilden blinkar
Handkontrollen är seg / trög
2013-02-17 av Florian Wallin

Nintendo Entertainment System Reparation

Här tar vi upp några av dom vanligaste problemen med Nes (Nintendo Entertainment System) konsoler och hur du går tillväga för att laga dom själv. Kom ihåg att du alltid tar en viss risk när du väljer att själv försöka laga felet. Kolla menyn till höger för att välja problem som du vill åtgärda.

Spelet startar inte / Bilden blinkar

Det vanligaste felet med Nes (Nintendo Entertainment System) är det vanligt förekommande blinkandet som sker när du försöker starta ett spel.

Alltså med blinkandet menar jag att skärmen blinkar samt att power lampan blinkar.Anledningen till detta är att det efter en tid (och Nes konsolerna är i skrivandets stund runt 28 år gamla) bildas korrision på kontaktytorna.

Vanligt var då att man brukade blåsa i kassetterna vilket oftast gjorde susen, men gör inte det, då blir det bara sämre med tiden.

Du behöver följande:

- En stjärnmejsel
- En tops
- Isopropylalkohol för tekniskt bruk (apoteket)
- En tandborste


1. Dra ut alla kablar från Nintendot.

2. Lossa på de 6 skruvarna som håller höljet på plats.

3. Lyft av höljet enligt bilden nedan.


4. Nu ser du ett silvrigt skyddshölje som på bilden nedan , se till att skruva loss alla skruvar som håller det på plats och ta bort även det. Håll isär de olika skruvarna med.


5. Nu ser du den svarta kassettsläden på bilden nedan, denna skall du lirka loss. Det är det svåraste momentet i denna fix-guide. Var inte rädd att ta i lite granna då kretskortet som sitter under har en rätt så slitstark ovansida. När du är klar lägger du den svarta kassetsläden åt sidan.


6. Nu ser du moderkortet, skruva lös de skruvar som håller moderkortet på plats. Lyft moderkortet någon centimeter eller två och ta loss connectorn (markerad med röd på bilden nedan) genom att föra den bakåt. Var inte rädd att ta i lite.


7. Rengör där du ser att det är smutsigt nu när du endå kommer åt, gnugga med spriten om nödvändigt. Titta på bilden ovan så ser du connectorn i full fart att bli rengjord. Blöt tandborsten lite i spriten och borsta alla ytorna på connectorn , både de som har kontakt med spelen samt de som har kontakt med moderkortet.Borsta både vertikalt och horisontellt.


8. Passa på att göra rent anslutningsblecket på moderkortet med (se bild nedan). Dom skall vara guldfärgade när dom är som bäst.


9. Nu är det bara att skruva ihop ditt gamla härliga nes igen och spela så det ryker!

Handkontrollen är seg / trög

Ett annat problem kan vara handkontrollerna till Nintendon , då dom liksom konsolen har många år på nacken är det helt naturligt att dom blir tröga eller sega också. Ett sätt man kan lösa det på är att göra rent dom , man kanske inte skall vänta sig att dom blir som nya men bättre blir dom. Vill man ha den som ny måste man dock ersätta gummibitarna i kontrollen, isåfall får du göra en google sökning eller liknande efter sådana delar.

Du behöver följande:

- En stjärnmejsel
- En tops
- Isopropylalkohol för tekniskt bruk (apoteket)
- En tandborste kan vara bra med


1. Se till att handkontrollen inte är inkopplad till Nintendot.

2. Lossa på de 6 skruvarna som håller höljet på plats och ta loss skalet / höljet som på bilden nedan.


3. Ta bort kretskortet och alla gummidetaljer bakom knapparna, rengör där du ser att det behövs på alla gummidetaljer och knapparna.Om det ser för jäkligt ut kan man avlägsna kretskortet helt och diska kontrollhus, gummidetaljerna samt knapparna med diskmedel och varmt vatten, se till det är torrt innan du monterar tillbaka kretskortet bara!


4. Gör rent alla kontaktytor ordentligt med en tops som är lätt fuktad med sprit. (Se bilden nedan på dess röda markeringar).


5. Nu är det bara att skruva ihop kontrollen igen och köra !