Nes VS Sms

4 personer gillar denna artikeln
2011-09-18 av Florian Wallin

Välkomna skall ni vara till min första artikel om man nu kan kalla det så.

Ni alla vet att under 80talet har konsolkriget stått mellan två jättar , Nintendo (Nes) som hade sin Nintendo Entertainment System samt Sega som hade sitt Sega Master System.

Det hände inte allför sällan att det rådde diverse ordbajsande om vilken konsol som var bäst , men vilken var det egentligen ? Var det Nintendon som kom igång några år innan Sega på Europas marknad eller var Sega den som var bäst ? Det kan jag inte svara på givetvis utan det blir helt upp till dig som läser att avgöra , följande "betyg" som ni kommer se nedan är baserat på vad jag tycker, dock är alla olika.

Vi kommer gå igenom ett gäng spel , 18 stycken närmare bestämt. Alla utom ett av dom är samma titel till båda formaten för att enklare kunna jämföra spelen, undantaget är Sonic The Hedgehog som jämförs med Super Mario Bros 3 , jag kände att jag inte kunde lämna de titlarna åt sidan på grund av att dom i stort och mycket definerar de olika systemen.

Vad jag går på är spelkontroll , grafik och ljudet till viss del !
Dessa är enligt mig de viktigaste aspekterna i spel , har spelet dålig spelkontroll kan det aldrig bli kul , det är en förutsättning för att man skall vilja spela det. Har båda titlarna bra spelkontroll får man kika på grafiken , för att avslutningsvis lyssna på hur det låter.

Mycket nöje !

Nes Bild
Sms Bild
Kommentar
California Games

Spelkontrollen och känslan är densamma.Det som skiljer dessa 2 åt är att Sms versionen är mycket mer detaljerad.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Double Dragon

Denna gamla arkad klassiker har bättre spelkänsla till nes än till sms, dock lider nes versionen av att man inte kan spela 2 spelare samt så är sms versionen både trogen arkad versionen och ser bättre ut.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Bram Stokers Dracula

En väldigt medioker titel som släpptes till många format, spelkontrollen är densamma men sms versionen har mycket vassare grafik.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Prince Of Percia

Klassiker, spelkontrollen har alltid varit lurig till detta spel, detsamma gäller i både nes och sms versionen, som vanligt så ser dock sms versionen mycket bättre ut.

Florre.se gillar spelet bäst på:
New Zealand Story

Spelkänslan är markant bättre här i sms versionen, att sedan spelet ser ut som (valfri svordom) till nes gör inte valet svårare.

Florre.se gillar spelet bäst på:
The Addams Family

Nes har lite bättre spelkänsla, och mycket bättre ljud, så även om sms ser så mycket bättre ut här går poängen till nes.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Smash Tv

Nes ser som vanligt väldigt trist ut,ljudet är dock lite bättre.Sms ser bättre ut, och kontrollerna är likvärdiga, det innebär att jag bedömer att sms versionen är markant bättre.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Gauntlet

Härligt action lir ! Nes versionen hade stöd för 4 spelare vilket var grymt, sms hade stöd för 2.Sms var som vanligt trogen arkad versionen och såg otroligt mycket bättre ut.Svårt val här men Nes versionen ser så tråkig ut så min röst går till sms.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Ghostbusters

Här har vi ett spel där allt faller på plats i sms versionen, se bara på bilderna till vänster.I Sms versionen kan man dessutom uppgradera sin bil, samt det har en bättre spelkänsla.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Ghost n Goblins / Ghouls n Ghosts

Sms versionen är trogen arkad versionen och ser fantastiskt bra ut, dock är det långsamt iband och har dålig spelkontroll.Nes versionen har bättre spelkänsla och även om det inte är troget arkad versionen är det roligare.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Klax

Detta pusselspel har jag aldrig lirat direkt förrens innan jag gjorde denna genomgång, spelkänslan är exakt densamma men som så många gånger tidigare ser sms versionen så mycket bättre ut.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Lemmings

Är ett väldigt roligt spel som släpptes till massa format, i denna jämförelse så faller alla poäng till sms, både vad det gäller kontrollerna samt grafiken.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Pac Mania

Måste bara säga det , jag vet att jag låter "partisk" men allvarligt, kolla vad trist nes versionen ser ut! Spelkontrollerna är desamma, spelet ser dock otroligt mycket bättre ut på sms.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Paperboy

Liseberg tänker jag på! Det var där jag mötte denna titel första gången, som så många gånger innan , spelkänslan är densamma till båda men sms versionen ser mycket bättre ut.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Rampage

Nes versionen är slarvigt genomförd i mitt tycke, sms versionen har bättre grafik , bättre konstroll och till skillnad från nes versionen är alla 3 monster spelbara.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Star Wars

Båda versionerna är nästan identiska , lika löjligt svåra , samma kontroller. Det som skiljer dom åt är att sms versionen som så många gånger innan ser lite bättre ut.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Strider

Sms versionen är trogen arkad versionen och ser lite bättre ut i mitt tycke,dock är spelet segt som sirap.Nes versionen som inte är precis som arkad versionen har dock bra spelkänsla.

Florre.se gillar spelet bäst på:
Super Mario Bros 3 / Sonic The Hedgehog

Sonic är ett sjukt bra plattformsspel, men Smb3 är snäppet vassare på alla fronter utom grafiken när man jämför dessa 2 titlar.

Florre.se gillar SMB 3 bäst:


Nes VS Sms SlutsatsEnligt mina personliga omdömen ovan så vinner Sega Master System med 14 poäng mot Nintendo Entertainment Systems 4 poäng.

Nu är det dock så att vi har lämnat massor med viktiga titlar utanför , till Nintendo har vi titlar såsom Mega Man , Castlevania samt The Legend Of Zelda för att nämna några få. Till Master system har vi lämnat titlar som Phantasy Star och Golden Axe Warrior när det gäller Rpg spel, eller Castle Of Illusion och Zillion.

I det stora hela anser jag att Segas Master System var ett mycket bättre system , problemet är dock att dom hade inte samma breda utbud av spel som Nintendon. Nintendo har ungefär 798 olika titlar , detta kan jämföras med Sega Master Systems 329.

Vidare har Sega försökt att återskapa arkadspelen i en större utsträckning än vad Nintendon har , exeplem är många , Out Run , Space Harrier , After Burner och Alien Syndrome för att nämna några få. Dessa titlar ser ofta bra ut men spelkontrollen är många gånger inte så bra. Det går segt på grund av att dom maxar Master Systems prestanda istället för att faktiskt dra ner på detaljrikedomen i grafiken och få en bättre spelkontroll. I spelen ovan där vi jämfört de båda konsolerna har sega oftast lyckats iaf.

Summeringen blir att Nintendo är i mitt tycke trots ovanstående jämförelser den roligare konsolen av dessa två , dock kunde det ha sett annorlunda ut om man hade fått till ett bredare spelutbud till Segas Master System , samt om dom kunde se till att hålla en högre nivå när det kommer till spelkänslan överlag. Båda systemen är underbara retro konsoler på sitt sätt , min favorit är Nintendon , även om jag tycker att Segas Master System alltid har varit underskattad.

Vilken konsol är din favorit ?