Skaparen Naoto Ohshima

Valet av färg

Valet av skor

Urval av Sonicspel

Historien Om Sonic

0 personer gillar denna artikeln
2011-10-01 av Florian Wallin

Springer han någonsin ifatt Mario ? Eller är han redan förbi ?

Knuckles the Echidna Nintendos ansikte utåt är som alla vet Mario. Det har han varit sedan början av 80talet , detta är också något som Sega mycket väl var medvetna om som själva länge försökte få till en egen figur som skulle kunna bli Segas svar på Nintendos Mario. Det denna artikel handlar om är i det stora hela hur Sonic kom till , samt när han skapades och givetvis lite annan information kring honom.

Nintendo hade redan sin frontfigur 1981, vi talar givetvis om Mario. Sega försökte sig på en maskot redan 1986 , då med figuren Alex Kidd som inledde sin korta karriär i spelet Alex Kidd in Monster World.Alex Kidd figurerade i många spel och var ett tappert försök av Sega att försöka skaffa sig en bra motsvarighet till Nintendos så omåttligt populära Mario.

Segas AM8 Grupp kör en tävling


Sega beslöt sig för att satsa på en ny karaktär som förhoppningsvis skulle stå sig bättre mot Mario och beslöt sig därför att anordna en tävling bland gruppen AM8 (även kallad "Sega Consumer Departement"). Tävlingen gick ut på att alla 15 anställda i AM8 gruppen skulle designa varsin karaktär varav den bästa skulle belönas med ett eget spel.

Förslagen var många , bland annat fick vi se hund och kanin liknande figurer. Vi fick även se det som senare skulle bli "Mighty The Armadillo" (som kan ses i SegaSonic The Hegdehog på arkad) och givetvis en skiss på en tvåbent igelkott med blåa taggar på ryggen.

Denna blåa skapelse hade inledningsvis namnet Mr. Needlemouse och vann tävlingen som den bästa skapelsen av alla förslag. Efter detta började Naoto Ohshima fila på designen utav Igekotten , han fick vara blå för att det skulle matcha Segas färger , vidare fick han ett par röda sneakers vars design var taget direkt från självaste Michael Jacksons egna skor. Färgen på skorna har Naoto Ohshima valt från inspiration från Michael Jacksons Album "Bad", där han tycker att det var en bra kontrast mellan det vita och röda, vidare tyckte han att färgen röd gör sig väldigt bra på en karaktär som är så snabb som Sonic blev.

Något som verkligen utmärker Sonic idag är hans attityd , han är vågad , fräck , ung , kaxig och egentligen står han för allt det som är för vågat för Mario.

Namnet Sonic har jag ärligt talat inte funnit vem som har gett honom , dock härstammar Sonic från ett latinsk ord som betyder "ljud". Man antar att det är för att Sonic springer lika fort som ljud färdas i luften vilket är exakt 768 mph som i sin tur är snabbare än "mach 1".

Sonic The Hedgehog spelet tar form


Eftersom tävlingen var avgjord inleddes arbetet med vad som skulle bli Sonic The Hedgehog. En grupp på 15 personer tilldelades olika uppgifter utav projektledaren Shinobu Toyoda. Alla dessa var rutinerade men för att nämna några viktiga namn har vi Yuji Naka som var programmerare och gjorde avancerade kodsnuttar som tillät en karaktär i ett spel att springa väldigt fort på ett snyggt sätt längst med ojämna underlag. Naka är förövrigt den som programmerade spelet Phantasy Star.

Vidare har vi Hirokazu Yasuhara som var den som gjorde bandesignen. Bandesignen han skapade var unik i det sättet att man aldrig riktigt visste vart man skulle bromsa in. Alltså vad jag menar är att ibland uppmanade han spelaren att springa som sjutton via en brant nerförsbacke som avslutas med exempelvis en häftig loop för att därefter loopen om man inte har reflexerna som gud glömde springa rakt in i en jätte-tagg. Detta var dock perfekt då det krävde av spelaren att till skillnad från tidigare liknande spel att man var tvungen att vara 100% fokuserad hela tiden och vara väldigt snabb i sina rörelser med Sonic.

Musiken i spelet som också är i världsklass skapades utav Masato Nakamura som ingick i bandet Dreams Come True. Sega såg till att sponsra deras "Wonder 3" turne i vilken de också motivlackerade deras buss med Sonic motiv.

Gruppen som jobbade fram spelet kallade sig själva "Sonic Team" och fick senare detta accepterat av Segas VD att användas som ett officiellt namn för sin grupp.

Till höger finns en lista med alla spel som Sonic medverkat i , dock har jag inte tagit med "spin-offs" eller spel där han bara har en biroll. Med andra ord är spelen de som tillhör plattforms kategorin.

Sonics Karaktär


Sonic är enligt Sega själva en karaktär som "är som vinden" , han är en som driver runt och lever precis som han vill. Han ser till att livet blir en enda massa upplevelser som i sig blir ett stort äventyr. Sonic ogillar förtryck och kämpar alltid för friheten. Han tar lätt på det mesta men har en kort stubin när det kommer till saker som går långsamt. Han är en våghals till igelkott som är väldigt ärlig och lojal mot sina vänner, han håller sina löften likaså.

Sonics Vänner


Sonic har sedan Sonic 2 kom ut fått en hel del vänner under sin tid , en del utav dom är de som följer här nedan.


Miles Tails Prower Miles "Tails" Prower är Sonics bästa vän och mest känd under namnet "tails". Han är en räv som är lite guld och gulaktig.

Han har 2 svansar med vilka han kan flyga under kortare perioder. Detta kan vara väldigt effektivt vissa gånger när han behöver hjälpa sig själv eller/och sina vänner från fara. Han är precis som Sonic väldigt snabb vilket man kan ana om man läser hans namn snabbt (Miles / hr). Tails är en väldigt snäll och ödmjuk karaktär, trots sitt dåliga självförtroende har han många gånger lyckats hjäpa Sonic.

Han är även erkänt duktig som mekaniker och har med sina kunskaper byggt flertalet fordon samt avancerade vapen.


Knuckles the Echidna Knuckles the Echidna är en röd, människoliknande myrpiggsvin som har röda dreadlocks. Namnet Knuckles heter han på grund av sina fyra knogar , 2 per hand , som egentligen är vassa spikar ! Sonic själv kallar honom "Knucklehead". Han har en uppgift i sitt liv och det är att vakta "The Master Emerald" som finns på ön "Angel Island". Knuckles själv bor på denna ön som svävar högt uppe i luften med kraften från "The Master Emerald". Han är den sista överlevaren utav Echidna folket som en gång i tiden bodde på ön.

Knuckles har inte alltid vart snäll mot Sonic , detta på grund av av den onde Eggman försökt lura i honom att Sonic var ute efter att själva "The Master Emerald". Dom kan ofta ryka ihop när dom inte tycker samma sak men håller alltid ihop när det kommer till större saker.


Amy Rose Amy Rose är en rosa igelkotts liknande människa som bara älskar att se sig själv som Sonics flickvän. Hon jagar honom i vått och torrt och gör allt för att han skall bli kär i henne.

Hon hamnar av någon anledning ofta i situationer där hon behöver Sonics hjälp, gångerna är många då Robotnik tagit henne till fånga för att locka Sonic till sig vilket alltid har lyckats. Det i sin tur innebär för Amys skull att hon bara blir mer och mer kär i honom som gång på gång räddar henne.

Hon är en väldigt snäll karaktär som har en tendens att ibland till och med få onda karaktärer att visa sina bra sidor.

Amy är en karaktär som gör allt för att skydda sina vänner.

Övrig Kuriosa


Visste du att:

Sonic samt Segas loga pryder fotbollslagets tröjor *Sonic är den första videospelskaraktären som setts på "Rose Parade" (en stor fest i USA där dom firar nyår).


*Sonic var en av 3 figurer som var med på "Walk of Game", de andra två var Mario samt Link.


*Mellan 1993 och 1997 sponsrade Sega fotbollslaget JEF United Ichihara Chiba, och under den tiden fanns SEGA logan samt Sonic på deras tröjor (se bilden till höger).


*När vi endå är inne på att Sega sponrar saker sponsrade dom även "Williams" Grand Prix grupp som det året också vann tävlingen (se bilden till höger, klicka för större bild). Mclaren som var deras rival tryckte en "mosad igelkott" på sin bil när dom vann ett race över William stallet.


Sonic samt Segas loga pryder här William stallets bil *Sonic var i mitten på 90talet mer känd bland amerikanska ungdomar än både Musse pigg och Mario!
Summering


Ja, Sonic är min personliga favorit. Rent statistiska siffror talar dock för att Mario i skrivandets stund är en mer populär karaktär än Sonic. Men en sak är säker , Sonic har haft en stor del i Segas framgångar under 90 talet , han var precis vad sega behövde. Sonic förmedlar vad sega representerar , en uppstickare som tar för sig och inte är rädd för att testa nya saker.

Eller som Ken Balough (jobbar med Segas varumärke) uttryckte sig vilket jag också håller med om:

Att han är "a gaming legend, first and foremost" som härstammar från "from a series of games that defined a generation in gaming history, and his iconic personality was the epitome of speed in the early ‘90s, pushing the limits of what gamers knew and expected from high-speed action and platforming games".

Leve Sonic <3