Spelpyssel

Disktrasor
Pärla
2013-07-26 av Florian Wallin

Tänkte här lägga upp olika guider som jag funnit intressanta på spelpyssel av olika slag.Såg själv för inte så länge sedan snygga pärlplattor som folk använde som drickaunderlägg, då med mönster som till exempel Mario eller som den klassiska gröna 1up svampen.

Det var då jag tänkte att det måste finnas bra många mer än mig själv som finner detta intressant, därav tänkte jag samla ihop en del guider på samma ställe här.

Disktrasor

Snubblade över en guide som gick igenom hur man gjorde disktrasor med egna motiv , tyckte det verkade kul så vi kör på det.Det som behövs finns i skrivandes stund på "Panduro Hobby" , annars bör det finnas i alla någorlunda välsorterade Hobby butiker.

Du behöver följande:

- En blyertspenna
- En svart textilpenna
- Flytande textilfärg
- Enfärgade disktrasor (förslagsvis vita)


1.Börja med att välja ut ett motiv som du vill ha på disktrasan. Förslagsvis någonting enkelt såsom en mariosvamp.Rita ut konturerna försiktigt med en blyertspenna, då kan du nämligen sudda lite försiktigt om du skulle råka göra fel.


2.Blanda till färgerna om det behövs och måla de ytor som skall vara målade.


3.När färgen har torkat fyller du i konturerna med textilpennan (det du skissade med blyertsen).


4.Nu skall du få färgen att fästa ordentligt så den inte sköljs bort när du faktiskt använder trasan (för det hade du väl tänkt att göra ;D ). Kolla om det finns några specifika instruktioner på färgerna / pennan som du inhandlat. Annars gör du så att du lägger ett tyg över motivet som du skapat, därefter stryker du på tyget över motivet , se till att stryka tillräckligt länge bara!


5.Det färdiga resultatet ser du nedan!


Pärla

Att pärla är något som blivit väldigt populärt , speciellt vad det gäller just pixel-art , alltså att man pärlar en platta som avbildar någon mysig 8bitars eller 16bitars karaktär såsom mario eller sonic.

Denna platta kan sedan användas som tavla , eller drickunderlägg eller man kan fösta magneter på dom och använda som kylskåpsmagneter.

En annan sak är om man vill göra en nyckelring utav pärlplattan , tänk då på att lämna en "tom pärlplats" i vilken du sedan kan trä en kedja eller liknande.

Du behöver följande:

- En burk med pärlor (med de färger du behöver)
- En pärlplatta (en fyrkantig)
- Strykjärn
- Bakplåtspapper


1.Se till att du har allt du behöver enligt listan ovanför.

2.Välj en av bilderna nedanför som du vill pärla (eller för all del välj något annat kul motiv du hittar på nätet):

bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild

Bilderna har jag gjort i paint med en nummrering ovan för att ni enklare skall kunna se vart plattorna skall läggas.Vill ni göra ett annat motiv går det givetvis också bra,tips är att ha en transparent plärlplatta så man kan lägga en bild på det man vill pärla under plattan och så att säga frihanda.

3.Följ mallen och lägg ut pärlorna , därefter lägger du på bakplåtspapper över motivet , för att slutligen stryka över pärlplattan (med bakplåtspappret emellan!). Stryk varsamt så att det inte smälter ihop helt bara.

4.När du strykt färdigt den (stryk båda sidorna direkt efter varandra om du vill att plattan skall hålla bättre) sä lägger du den på ett plant underlag , och på plattan lägger man en tung bok eller liknande som man låter ligga en 15 minuter ungefär. Detta då för att pärlplattan inte skall bli böjd som den annars lätt blir.