Nintendo Wii
Hårdvara och information
Företag:Nintendo
Konsol:Wii
Release:2006 Nov
Generation:7 (2004-2010)
Sålda ex:84,6 miljoner (2010 Dec)
Bäst sålda spel:Wii Sport, 81.64 miljoner
Processor:729 Mhz
Grafik:243 Mhz x2
Minne:64 Mb GDDR3 SD
Ljud:Dolby Pro Logic 2
Media:"Wii Optical Disc" samt "Nintendo Gamecube Gamedisc"
Online:Ja, via wifi, Bluetooth samt Lan-adapter via Usb
Bakåtkompatibel:Ja med Gamecube spel

Reklam

Bakgrund

Manual
Wii Emulator Win 64 bit
Wii Emulator Win 32 bit
2013-02-27 av Florian Wallin

Nintendo Gamecube

Nintendo Wii släpptes den 19 november 2006 , dess konkurenter kan man säga är Xbox 360 samt Playstation 3. Konsolen är den senaste i den sjunde generationens konsoler. Det som skiljer denna konsolen mot de övriga i samma generation är att den har en kontroll som känner av rörelser i "3 dimensioner".

Det innebär en ny slags dimension inom spelindustrin , som ett exempel kan man ta det suveräna spelet Wii Sports. I detta spelet finns flera olika sporter att spela då varav en favorit är bowling , i det spelet håller man helt enkelt konstrollen precis på samma sätt som om det vore ett bowlingklot och svingar iväg det. När man gör detta så gör alltså spelaren i spelet precis samma sak. Det låter kanske inte så avancerat men det ger ett helt annat djup i spelen än med en traditionell handkontroll. Personligen tycker jag att vissa spel passar väldigt bra till denna typen av kontroll medans andra lämpar sig till den traditionella kontrollen.

Namnet

Visste ni att Nintendos Wii inte alltid hetat "Wii" ? Fram tills den 27 April 2006 var den känd som "Revolution".Senare kom i alla fall det nya namnet "Wii" som alla så väl känner igen idag. En kul sak med namnet "Wii" är att de två sista bokstäverna i Wii symboliserar 2 människor som samlas ihop för att spela tillsammans.Nintendo har angivit flera anledningar till att konsolen döptes till just Wii och den mest kända är att dom tycker att det låter som "we" (vi) , vilket symboliserar att konsolen är för alla slags människor. Wii kan också lätt uttalas oavsett vilket språk man talar vilket också det är positivt.

Trots Nintendos nämnda anledningar till varför man valde just detta namnet fanns det en hel del folk bland pressen och spelutvecklarna som hade föredragit Revolution framför Wii , deras negativa inställning berodde på att dom tyckte det fanns en stor risk att Nintendos konsol även i fortsättningen skulle förknippas med att den var anpassad för en yngre målgrupp. Nintendo of America's VD Reggie Fils-Aime svarade snabbt på den negativa kritik som vissa hade gått ut med och förklarade diskussionen angående namnet på följande sätt:

"Revolution som namn är inte optimalt, det är långt, och i vissa länder skulle man få svårt att uttala det. Vi ville ha något som var kort och enkelt att utala , och på det sättet kom vi fram till namnet Wii"

Försäljning

Sedan releasen utav Wii har konsolen sålt bättre än alla de andra i samma generation (Xbox 360 , Playstation 3) i hela världen. Enligt "NPD Group" har Wii sålts i fler exemplar i USA första halvan under 2007 än Xbox 360 och Playstation 3 tillsammans.

Den 12 September 2007 kom det uppgifter om att Wii gått om Xbox 360 i antal sålda konsoler, och då hade endå Xbox 360 släppts ett år innan Wii. I December 2007 avslöjades det att tillverkade cirka 1.8 Miljoner Wii konsoler varje månad och trots detta så var efterfrågan större än tillgången. 2008 ökade Nintendo sin tillverkning till hela 2.4 Miljoner konsoler per månad för att möta efterfrågan.

Apropå säljsiffror och så vidare kan man flika in här att det man alltid hört stämmer angående att det är billigare att importera elektronik från Asien, ett bevis på detta är "Financial Times" undersökning som visade hur mycket förtjänst Nintendo gjorde per konsol i olika världsdelar. I Europa tjänade man 79$ per såld enhet , i Usa 49$ och avslutningsvis i Japan / Asien 13$ per enhet.

Wii har tills idag sålt såpass bra att den faktiskt passerat tidigare rekord som Nintendo hade med sitt Nintendo Entertainment System, med sina 84.6 Miljoner sålda exemplar (december 2010)

TitelKategoriReleaseGillas av
0 recensioner hittades.